tisdag, september 04, 2007

Tyfoid

tyfoi´d (nylat. (fe´bris) typhoi´des, av tyfus och -oid), tyfoidfeber, nervfeber, sjukdom orsakad av Salmone´lla ty´phi, den bakterie som är mest aggressiv av de mer än 1 000 Salmonella-typerna. Smittan överförs till människa via mat och vatten. Bakterien ger upphov till en inflammation i tunntarmens vägg och tillhörande lymfatisk vävnad samt sprider sig i kroppen via blodet (sepsis). Efter 1–2 veckors inkubationstid uppträder huvudvärk, muskelvärk, feber och frysningar. I början är den sjuke förstoppad, men under andra veckan kan en långvarig och svår diarré uppträda. S. typhi är antibiotikakänslig. Sjukdomen är anmälningspliktig enligt svensk smittskyddslagstiftning och räknas som allmänfarlig.

___________________________________________________________________ ____________

Låter inte som nån höjdare, va?
Som tur är har jag precis vaccinerat mig mot denna otäcking. 300kr kostade det och snabbt som attan gick det. Har dock en del känningar i form av att det spänner i vänster arm när jag lyfter den. Nåja, kan det väl va värt. Man känner ju att man lever;-)

För övrigt: inte tränat idag. Kors i taket! Promenerade en timme med Ellis istället.
Nu är vi i färd med att avsluta vår uppdaterade version av vår projektplan. Hoppas den duger. Examination nästa vecka, men ska skickas in på fredag.

Inga kommentarer: